انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان و دانشگاه کمبریج میزبان کنفرانس دو روزهای با عنوان «احمد شاه مسعود، گذشته، حال و آیندهی افغانستان»
پنجشنبه ۳۱ سنبله - جمعه ۱ میزان ۱۴۰۱ / ۲۲-۲۳ سپتمبر ۲۰۲۲
جمعی از نهادهای تحقیقاتی و پژوهشگران با همکاری انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان و دانشگاه کمبریج میزبان کنفرانس دو روزهای با عنوان «احمد شاه مسعود، گذشته، حال و آیندهی افغانستان» بود. در این کنفرانس، محققان، پژوهشگران و صاحبنظرانی از کشورهای مختلف گردهم آمده بودند تا طی هفت پنل در مورد ساختار و نظام سیاسی متمرکز افغانستان در دو دههی گذشته، برنامهی عمل طالبان در جریان یک سال گذشته، نسخههای بدیل و جایگزین برای نظام سیاسی تمرکزگرا، فدرالیسم به مثابهی راهحل یا تجزیه، نظام سیاسی غیرمتمرکز میراث احمدشاه مسعود، امکان و امتناع برپایی نظام سیاسی فدرالیسم و شیوههای مقاومت به بحث و تبادل نظر بپردازند.
در روز دوم این همایش، دکتر داوود مرادیان رئیس انستیتوت مطالعات استراتژیک سخنرانی خود را با عنوان «رژیم مطلقهی طالبان، توبهی انگلستان» آغاز کردند. وی با اشاره به اینکه طالبان یک رژیم مطلقهی مذهبی است، تاکید کردند که طالبان یک گروه سیاسی است که به یک رژیم مطلقه و خودکامه تعلق دارد. او همچنان ضمن ستایش مبارزات آزادیخواهانهی زنان در افغانستان، اظهار داشتند که زنان دشمن طالبان هستند و اگر زنان بخواهند از جامعهی خود نمایندگی کنند، این مسئله برتریخواهی طالبان را با تهدید مواجه میکند. پس از آن پنلی با عنوان «از جنگ نیابتی تا اجماع منطقهای و وضعیت بیطرفانه» توسط انستیتوت مطالعات استراتژیک برگزار شد.
در این میز، دکتر عایشه صدیقه همکار ارشد در بخش مطالعات جنگ دانشگاه کینز کالج لندن، دکتر اویناش پالیوال استاد ارشد روابط بینالملل در دانشگاه سواس لندن و دکتر اکرم عمروف دانشیار تحقیقی در مرکز ژان مونه تاشکند برای مطالعات اروپا حضور داشتند و خانوم خندان دانش مسئول روابط عمومی انستیتوت مطالعات استراتژیک و کاندید دکترای دانشگاه آنگلیای شرقی، مدیر این میز بودند.
در این میز سخنرانان نیز به تشریح نظام منطقهای افغانستان، توضیح وقایع داخلی افغانستان به خصوص پیامدهای کودتا علیه رژیم شاهی افغانستان و همکاری بازیگران خارجی در این کودتا و تحولات پس از آن در حوزهی منطقهای، تحرکات شوروی و آمریکا در منطقهی افغانستان و شکل گیری جهاد توسط بازیگران غربی برای عقب راندن بلوک شرق، تبدیل شدن افغانستان به سیاهچال امنیتی عمیق در منطقه پس از جهاد نیروهای مجاهدین تحت حمایت غرب، تکوین فاجعهی بشری در افغانستان و در نهایت تبدیل شدن افغانستان به گذرگاه، پناهگاه و آسایشگاه نیروهای تروریستی و صدور تروریسم از افغانستان به منطقه و جهان تحت سلطهی طالبان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
هدف از برگزاری این کنفرانس دو روزه، موشکافی ریشههای منازعه در افغانستان و اجماع فکری برای رسیدن به یک راهحل سیاسی بوده است.