رونمایی از پژوهش جدید دفتر انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در هرات


دفتر انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در هرات از پژوهش جدید خود تحت عنوان «بررسی شاخصه‌های فرهنگ ‌سیاسی شهروندان هرات» با حضور برخی از مقامات دولتی، کارشناسان، اساتید دانشگاه، فرهنگیان، اعضای جامعه‌ی مدنی و اصحاب رسانه رونمایی نمود. هدف از این پژوهش روشن ساختن نظریات و دیدگاه‌های مردم درباره‌ی فرهنگ سیاسی شهروندان هرات می‌باشد. 
پژوهشگران در کنار استفاده از منابع کتابخانه‌ای و مرور ادبیات پژوهش، از پرسش‌نامه به عنوان ابزار اصلی پژوهش استفاده کرده و توسط نرم افزار تحلیل داده‌های اجتماعی (SPSS) این داده‌ها را تحلیل کرده‌اند. 
این پژوهش توسط دو تن از استادان دانشگاه، دکتر محمد عارف فصیحی دولت‌شاهی و آقای محمد فقیری مورد نقد و بررسی قرار گرفت. دکتر دولت‌شاهی به عنوان اولین سخنران این برنامه پژوهش را با ابعاد قوت و ضعف آن مورد ارزیابی قرار داد. نکات قوت: حساس بودن مسئله، جدید بودن مسأله و پژوهش، دل‌چسپ بودن پژوهش به طوری‌که پس از شروع آن علاقه‌مند می‌شوی که تا آخر ادامه دهی، پیمایشی بودن آن، جستجوی دقیق ادبیات پژوهش، نگاه جامع به مسأله، شناسایی هرات و شناساندن و نشان کردن فرهنگ سیاسی آن و گستردگی دامنه استفاده از منابع معتبر علمی بود. سپس دکتر دولت‌شاهی نکاتی را که وی به عنوان نقاط ضعف آن در نظر گرفته بود مورد بحث قرار گرفت. این نکات در مورد اینکه در بعضی از جاها منبعی برای ادعا ذکر نشده است، استفاده از نکاتی که مربوط به نظریه پردازانی است که در افغانستان و دایره فرهنگی آن نمی‌تواند جای داشته باشد، مانند کارل مارکس، تحلیلی بر نظریه‌ها که کدام یک قابل رد و کدام یک قابل قبول است. مرورگر دیگر این پژوهش آقای محمد فقیری، استاد دانشگاه بود، که دیدگاه‌های خویش را روی محورهای: فرهنگ سیاسی حکومت‌داری تیموریان، استفاده از روش پژوهش تحلیل محتوا و کاربست آن به عنوان بخشی از این پژوهش ارایه کرد. وی گفت می‌توانست پژوهش با روی دست گرفتن روش تحلیل محتوا دنبال نگاه عمیقتر تاریخی در مورد فرهنگ سیاسی هرات برگردد. این امر در غنامندتر شدن پژوهش کمک ارزنده‌ای می‌کرد. وی همچنان گفت که پژوهش فاقد مستندهای تاریخی است که باید بیشتر از مستندهای تاریخی در مورد فرهنگ سیاسی را در خود جای می‌داد. وی افزود که در هرات ما کمیت سیاسی را به سختی می‌توانیم پیدا کنیم. روحانیت سنتی هرات هیچگاهی سیاسی نبوده است و این نگاه نسبت به روحانیت امروزی متفاوت است. استاد فقیری در پایان این پژوهش را نخستین گام در حوزه‌ی فرهنگ سیاسی دانست. 
در پایان برنامه، دیگر اشتراک کنندگان نیز نقطه نظرات و سوالات خود را مطرح کرده و به بحث درمورد ابعاد مسئله پرداختند. این برنامه توسط نمایندگی انستیتوت در حوزه‌ی غرب در هرات برگزار گردید. برای آگاهی بیشتر در مورد برنامه‌های این دفتر با ایمیل آدرس زیر. در تماس شوید: herat@aiss.af



Comments