برنامه‌ی گفتگوی وبیناری را با عنوان سیاست خارجی قطر در مورد مذاکرات ایالات متحده‌ی آمریکا و طالبان؛ از میانجی بی‌طرف تا فراهم‌سازی بازگشت طالبان


چهارشنبه ۲۸ سپتمبر ۲۰۲۲ | ۷ میزان/مهر ۱۴۰۱

این سوال که چگونه دولت قطر به عنوان یک بازیگر تجدیدپذیر درصدد تغییر نظام منطقه‌ای و نظم ملی کشورها است، سوالی است که از ابتدای آغاز امضای معاهده‌ی صلح میان طالبان و ایالات متحده‌ی آمریکا در دوحه در اذهان شکل گرفته بود. برای پاسخ به این پرسش انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان، برنامه‌ی گفتگوی وبیناری را با عنوان «سیاست خارجی قطر در مورد مذاکرات ایالات متحده‌ی آمریکا و طالبان؛ از میانجی بی‌طرف تا فراهم‌سازی بازگشت طالبان» را به تاریخ 28 سپتمبر 2022 - 7 مهر/میزان 1401 برگزار کرد. این نشست نیز با حضور دکتر نیلوفر سخی، استاد دانشگاه جورج واشنگتن، دکتر دیوید روبرت، استادیار مطالعات امنیتی در کینز کالج لندن، عبدالله آزاد خنجانی، معین پیشین وزارت دولت در امور صلح برگزار شد و مدیر این نشست دکتر کامبیز رفیع بود.

دکتر سخی با تشریح وضعیت تاریخی بلندپروازی‌های قطر در حوزه‌ی سیاست خارجی، توضیح داد که قطر خواهان توجه بیشتر در سطح منطقه‌ای و جهانی بود و این توجه را می‌توانست از طریق میزبانی مذاکرات صلح ایالات متحده‌ی آمریکا با طالبان جلب کند. همچنین ایشان با زیر سوال بردن نقش بی‌طرفانه‌ی قطر در مذاکرات، تشریح کردند که قطر از نقش میانجی‌گرایانه خود استفاده کرد و برای گروه طالبان فضای امن را ایجاد کرد و همین مسئله موجب شد تا نقش میانجی قطر نیز تحت الشعاع قرار گیرد.

دکتر دیوید روبرت با بیان اینکه قطر یک کشور کوچک و در عین زمان خطرناک است توضیح دادند که هدف قطر از سلسله اقداماتی که در خاورمیانه انجام می‌دهد، افزایش سطح روابط با ایالات متحده و تبدیل شدن به بازیگر استراتژیک متحد امریکا در خاورمیانه می‌باشد.

عبدالله آزاد خنجانی ضمن توضیح تاریخچه‌ی مذاکرات دولت افغانستان- گروه طالبان اشاره کردند که مذاکرات انجام شده در قطر نه تنها برای صلح افغانستان بود بلکه برای مصونیت خروج امن و تضمین شده‌ی ایالات متحده‌ی آمریکا از افغانستان هم بود. از دید تخنیکی همچنان اضافه کردند که به صورت واقعی هیچ مذاکره‌ای میان آمریکا و طالبان اتفاق به وقوع نپیوست، بلکه آنچه که اتفاق افتاد، توافقی بود میان طالبان و ایالات متحده آمریکا با همکاری قطر و تضمین پاکستان برای خروج امن از افغانستان. در پایان بحث، به برخی از پرسش‌های مخاطبان انستیتوت مطالعات استراتژیک پاسخ داده شد.

انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان با درنظر داشت وضعیت افغانستان و منطقه، سلسله برنامه‌های خود را برای ایجاد گفتگو و فراهم سازی فضایی برای اشتراک دیدگاه‌ها ادامه خواهد داد.



Comments