میزگردی را تحت عنوان افغانستان، آسیا و جاده جدید ابریشم: چشم انداز منطقوی


انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان میزگردی را تحت عنوان «افغانستان، آسیا و جاده جدید ابریشم: چشم انداز منطقوی» با حضور برخی از مقامات دولتی، کارشناسان اقتصادی، اساتید دانشگاه، فرهنگيان، اعضای جامعۀ مدنی و اصحاب رسانه برگزار کرد. هدف از برنامه بررسی نقش بازرگانان افغانستان در شرایط بحرانی چند‌دهه گذشته در اتصال افغانستان به سایر نقاط آسیا بود که اغلبا فعالیت آنها در زمانی بوده است که مشکلات زیادی سر راه تجار قرار داشته است. با توجه به فعالیت‌های تجار، مردم عام و پالیسی‌سازان این را خواهند دانست که زیرساز‌ها نه تنها در ایجاد ساختارها نقش دارند، بلکه انسان‌ها و شبکه‌های تجارتی مثال‌های واضح از زیربناهای انسانی هستند که از طریق تحرکات مردم، اندیشه‌ها و کالاها ایجاد می‌گردند.
دکتور مصطفی مستور، وزیر اقتصاد کشور در مورد پالیسی‌های حکومت در بخش سرمایه‌گزاری صحبت نموده گفت: بازار همیشه در حال تحول است، موفق کسی است که خود را با این بازار عیار سازد، افغانستان نظر به جیوپولیتیکی که دارد، در گذشته امپراطورهای افغان توانسته اند که از این موقعیت استفاده‌ی درست کنند. اما از آنجائیکه اوضاع در حال تغییر است؛ از جمله تغییر سیاست‌های حکومت‌های مختلف و تحول در کالاهای اقتصادی، افغانستان و راه ابریشم نیز از این تغییرات متاثر گشته است.
پروفسور مگنوس مارسدن، مشاور علمی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان و رییس بخش مطالعات آسیایی مکتب مطالعات جهانی دانشگاه ساسکس، در مورد زیربناهای انسانی، دیپلوماسی غیررسمی، آسیای مرکزی و جهان، افغان‌ها در سطح شمال غرب و جنوب آسیای غربی صحبت کرد و صحبت‌هایش را با ذکر سه نقطه‌ی زیر جمع‌بندی کرد:
1- اهمیت تجارت‌های کوچک ومتوسط: که به طور کل در ایجاد معاملات بزرگ نقش داشته و همچنان در برقراری ارتباطات افغانستان با کشورهای دیگر نقش دارند. 
2- چنانکه زیربناهای قوی نیاز به نگهداری دارند، زیربناهای انسانی نیز نیاز به نگهداری دارند: چگونگی ارتباط بین تجار خارجی و افغانستان؛ چگونه دولت افغانستان می‌تواند بازرگان را بخاطر نگهداری این زیرساخت‌ها کمک کند از اهمیت بسازایی برخوردار است.
3- افغانستان می‌تواند از تقسیمات جغرافیایی «خاور میانه» و «جنوب آسیا» و موقعیت جیوپولتیک خود استفاده کرده و به همزمان با کشورهای دیگر ارتباط برقرار کند، درحالیکه کشورهای دیگر کمتر به چنین فرصتی دسترسی دارند. سیاست‌مداران افغان همه‌روزه در پی یافتن امکانات بهتر برای برقراری ارتباطات بین کشورها و دیپلومات‌ها هستند، که این به نفع افغانستان خواهد بود.
آقای آذرخش حافظی، رییس اتاق تجارت و صنایع سازمان منطقه‏ای ایکو و تحلیلگر مسایل اقتصادی، در مورد تجربه‌های شخصی خود در بازار اقتصاد صحبت کرد، و یادآوری کرد که نیاز است تاریخ اقتصادی افغانستان به تحریر درآید. همچنان در مورد گذشته‌ی تاریخی اقتصاد افغانستان صحبت کرد ویادآور شد که افغانستان قبل از حمله‌ی چنگیر صادرات زیاد داشته است اما بعد از حمله‌ی چنگیز تا به حال اقتصاد افغانستان از رشد بازمانده است که در این راستا از تغییراتی که در سیاست‌های حکومت‌های همسایه نیز ایجاد شده است، یادآوری کرد. در پایان در مورد فرصت‌ها و چالش‌های اقتصادی که بعد از سال 2001 در افغانستان ایجاد شده است صحبت کرد و گفت امیدوار است که نیروی جوان افغان بتواند در آینده در بهبودی اقتصادی سهم بگیرد.
در پایان برنامه، دیگر شرکت کنندگان نیز نقطه نظرات و سوالات خود را مطرح کرده و به بحث درمورد ابعاد مسئله پرداختند.



Comments