گفتگوی افغانستان و آسیای میانه 4
چهارمین دور گفتگوهای افغانستان-آسیای مرکزی
پیوند میان تروریزم و زئوپولتیک
۱۴-۱۵ جولای ۲۰۱۷- بامیان، افغانستان
تروریزم از یک پدیدهی قدیمی تبدیل به مهمترین گفتمان سیاسی-امنیتی قرن کنونی شده است. از حمله تروریستی یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ تا کنون تروریزم توانسته است کشورهای زیادی را در دام خود گرفتار کند و به همین تبع پیامدهای مهم اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در پی داشته باشد. با این حال، گسترش تروریزم با درک فکری و اجتماع سیاسی در مورد عوامل تروریزم و تاثیرات استراتژیهای ضد تروریستی همراه نبوده است. جدای از مصیبت تروریزم و گسترش جهانی آن، اهداف سیاسی و رویکردهای سیاسی واگرا مانع از اجماعی جهانی و از این طریق یک اتحاد جهانی در مقابل این خطر شده است. “بازگشت ژئوپولیتیک” در سیاست بین الملل آخرین بخش توسعه و علاوه شدن آن بر صحنهی پر ازدحام جنگ جهانی علیه تروریزم است.
دو منطقهی غرب آسیا و آسیای مرکزی اکنون میدان جنگی برای تروریزم و صحنه نزاعی از بازی بزرگ در بین رقابت قدرتهای منطقهای و جهانی است. از ابتدای فروپاشی طالبان در سال ۲۰۰۱ و حمله به عراق در سال ۲۰۰۳، مبارزهی کنونی علیه تروریزم با ظهور مفاهیم و پیشرفتهای جدید سیاسی به انجام رسیده است. پیشرفتهایی مانند: بهار و زمستان عرب، هلال شیعی، نو عثمانیگرایی، بیداری دوبارهی خرس روسی، ناتوی اسلامی، ابتکار راه و کمربند، ظهور داعش، بریکزیت، سیستم تقویت اوباما و «آمریکا اول» ترامپ. افغانستان و همسایههای شمالی آن با درجات شدت و تمرکز متفاوتی از این روندهای توسعه متاثر شده اند.
چهارمین دور از گفتگوهای افغانستان-آسیای مرکزی به هدف میسر ساختن فرصتی برای متخصصین و پالسی سازان به منظور بحث و تبادل نظر در مورد چگونگی تحولات ژئوپولیتیک و تاثیر آن بر روی مبارزات و آسیبپذیری آنها علیه تروریزم راه اندازی میشود. در جریان شش جلسهی کاری موضوعاتی به شمول موضوعات زیر توسط سخنرانانی از افغانستان، آسیای مرکزی و سازمانهای بین المللی به بحث و تبادل نظر گرفته میشود.
• چگونه افغانستان و دولتهای آسیای مرکزی به تحولات ژئوپولیتیک نظر میکنند؟
• ویژگیهای بازی بزرگ جدید کدامها اند؟
• آیا تروریزم به بازی بزرگ جدید آتش سوخت میرساند و یا تروریزم بازی بزرگ جدید را زیر چتر خود گرفته است؟
• پیامدهای بکارگیری تروریزم به عنوان ابزار بازی بزرگ برای ثبات و توسعه منطقه کدامها اند؟
• آیا ترس سوریه شدن افغانستان میتواند انگیزهای را برای قدرتهای رقیب به منظور کار برای افغانستانی با ثبات و نورمال به وجود آورد؟ چگونه؟
• آیا سازمانهای منطقهای نقشی در به وجود آوردن اجماع سیاسی برعلیه تروریزم و جلوگیری از چرخهی دیگری از بازی بزرگ در منطقه، دارند؟
• چه روایتها و ابتکارات بومی برای مقابله با تروریزم و تندروی وجود دارد؟
• وضعیت همکاریها و مکانیزمهای منطقه ای و بین المللی برای مقابله با تروریزم چگونه است؟
برای کسانی علاقهمند ارایهی سخنرانی در مورد موضوع کنفرانس اند، میتوانند چکیدههای مقالات خویش را تا ۳۰ می ۲۰۱۷ به هستهی مرکزی کنفرانس تحویل دهند. نویسندگانی که مقالات آنها انتخاب گردد به کنفرانس دعوت خواهند شد.
افغانستان و پنج جمهوری آسیای مرکزی: ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان دارای سیستمهای امنیتی، اقتصادی و فضای فرهنگی مشترک اند. از سال ۲۰۰۱ تا کنون پیشرفتهای قابل ملاحظه-ای در زمینهی تعامل، تبادله، مواصلات و همکاری بین افغانستان و همسایههای شمالی آن به وجود آمده است. با این حال با وجود دست آوردهای اخیر و همسایگی جغرافیایی، شکاف مهمی بین افغانستان و پتانشیل همکاری در مورد وضعیت کنونی بین افغانستان و جمهوریهای آسیای مرکزی وجود دارد.
این گفتگوها به هدف تشخیص عوامل شکاف بین پتانشیل و وضعیت واقعی همکاری توصیههای موثری را به همراه پالسیهایی برا تقوبت فضای همکاری و اتصال بین افغانستان و آسیای مرکزی را به وجود می آورد. این کنفرانس متخصصینی را از افغانستان، آسیای مرکزی و متخصصینی را از منطقه و جهان به منظور شریک ساختن دیدگاههایشان در مورد نگرانی ها و منافع مشترک گردهم می آورد.
نمایندگان مرتبط به موضوع از افغانستان و سفرای جمهوریهای آسیای مرکزی در کابل و نمایندگانی از سازمانهای منطقهای و بین المللی علاقه مند به موضوع به عنوان ناظرین این مباحثات دعوت خواهند شد.
همچنان گزارش این گفتگوها برای مخاطبین منطقه و فراتر از آن به منظور قادر ساختن پالیسی سازان در بکار گیری مقیاس¬های مناسب توانمند کردن پروسه همکاری و ادغام منطقهای شریک ساخته خواهد شد.
این گفتگوها در نظر دارد تا به عنوان کنفرانسی منظم بین متخصصین و جماعتهای پالسی ساز افغانستان و جمهوریهای آسیای مرکزی مبدل گردد، تا بتواند زمینه را برای بنیان گزاری همکارهای امنیتی، اقتصادی و فرهنگی بین افغانستان و آسیای مرکزی مساعد سازد.
Anticipated Participants
- افغانستان: (دولت، پارلمان، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، شورای عالی صلح، بخش خصوصی، رسانهها و دانشگاهها)
- کشورهای آسیای مرکزی: ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقزستان و قرقیزستان
- همسایههای دور: روسیه، ترکیه، چین، هندوستان، ایران و پاکستان
- شرکای بین المللی: امریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، استرالیا، نروژ و سوئد
- سازمانهای بین المللی: نمایندگان و سازمانهای مختلف بین المللی