سومین دور جایزه صلح ابن سینا


امروز پنج‌شنبه، 28 حوت 1399، انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان مراسم اعطای سومین «جایزه بین‌المللی ابن‌سینا همکاری فرهنگ‌‌ها برای صلح» را با حضور برخی از مقامات دولتی، سفرا و دیپلومات‌‎های کشورهای خارجی مقیم کابل، اساتید دانشگاه، فرهنگيان، اعضای جامعۀ مدنی و اصحاب رسانه برگزار کرد. هدف از اهدای این جایزه؛ ارج نهادن به کارکردها و فعالیت‏های افراد و نهادهای که در زمینه رشد گفتگوهای میان‏ فرهنگی و حل اختلافات سیاسی و اجتماعی تلاش نموده اند، می‌باشد که همه ساله اهدا خواهد شد.

این برنامه شامل سخنرانی دکتر رنگین دادفر سپنتا، مشاور پیشین امنیت ملی، دکتر سیما سمر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، توماس گیو‌برت، کاردار سفارت جمهوری فرانسه در کابل، سناتور دکتر انارکلی هنریار، خواجه بشير احمد انصاري، پژوهشگر امور ديني، موسیقی عرفانی و رقص سماع بود.

جایزه امسال به سناتور دکتر انارکلی اهدا شد. دکتر هنریا یکی از چهره‌های شناخته شده در عرصه حقوق‌ بشر است. وی از اقلیت‌های سک و سیاست‌مدار اهل هنود افغانستان و اولین زن غیر مسلمان در شورای ملی افغانستان است. ایشان برنده جوایز متعددی چون، دختر شجاع از سوی انترنشنل سک فوندیشن در امریکا، جایزه شجاعت و منع خشونت از طرف سازمان جهانی یونسکو، تندیس شفاف‌ترین سیاست‌مدار افغانستان توسط ائتلاف جوانان افغانستان و صدها جایزه داخلی و بین‌المللی شده است. این جوایز به خاطر فعالیت‌های حقوق بشری و فعالیت در عرصه زنان به ایشان اهدا شده است.

در آغاز دکتر رنگین دادفر سپنتا گفت، افغانستان یک کشور چند فرهنگی است که هندوباوران یکی از آن‌ها می‌باشد و هندو باوران جز تاریخ افغانستان است و در آبادانی کشور سهم داشته است اما متاسفانه تبعیض‌های زیاد علیه این اقلیت و اقلیت‌های دیگر در مقاطع مختلف تاریخی روا داشته است و هنور هم ادامه دارد. وی گفت، این وظیفه تمام برابری طلبان است که برای جامع عاری از تبعیض مبارزه ورزند.

داکتر سیما سمر گفت، افغانستان کشور اقلیت ها است و این تنوع زیبایی کشور را نشان می‌دهد اما با تاسف هنوز در این کشور تبعیض پُر رنگ و به اشکال مختلف، نه تنها علیه هندوباوران بلکه در برابر بعضی شهروندان دیگر نیز اعمال شده و می‌شود. به گفته خانم سمر، در تاریخ افغانستان، برعلاوه انسان‌ها، بلکه علیه نمادهای تاریخی نیز ظلم و تبعیض صورت گرفته است. وی گفت، اقدامات اخیر حکومت علیه قومیت های دیگر نشان دهنده تبعیض است.

توماس گیو‌برت گفت، افغانستان کشوری است که فرهنگ‌های مختلفی را در خود جا داده است و بدون درنظر گرفتن حقوق اقلیت‌ها صلح پایدار بوجود نخواهد آمد. وی گفت افغانستان یک تمدن درخشان دارد اما سالهاست که مکان مناسب برای افراطگرایان شده است. وی در مورد داکتر هنریار گفت، خانم هنریار همواره برای حقوق اقلیت‌ها به خصوص زنان فعالیت می‌کند و نشان دهنده تعهد وی برای برابری است.

داکتر انارکلی هنریار، ضمن قدردانی از انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان گفت، هندوها جز هویت تاریخی افغانستان است و مانند سایر شهروندان در ساختن کشور نقش داشته است. به گفته خانم هنریار، ما تبعیض‌های گوناگون را در افغانستان تجربه کردیم و متاسفانه این روند هنوز ادامه دارد. وی افزود، با وجود سپری شدن بیست سال از دموکراسی در افغانستان، هنوز تبعیض رنگ نباخته و به قوت خود باقی است. خانم هنریار در اخیر گفت، من برای شکوفایی کشور و علیه تبعیض به مبارزه ادامه خواهم داد.

خواجه بشير احمد انصاري گفت، در افغانستان انواع تبعیض یا ضعیف‌آزاری وجود دارد و این رفتار ناپسند گاهی در قالب نژاد، زبان و مذهب نمایان می‌شود. به گفته وی، در افغنستان هیچ اکثریتی وجود ندارد و چند قومی بودن کشور، باید باعث رفاه کشور شود، نه عقب ماندگی. انصاری افزود، اسلام به مفهومی نادیده گرفتن حقوق اقلیت های دینی و مذهبی نیست و اعمال تبعیض آمیز خلاف موازین اسلامی می‌باشد.