گفتگوی امنیتی هرات-10
دهمین کنفرانس امنیتی هرات
نظام سیاسی همهشمول؛ الگوها و نقشهراه
8-9 قوس/لیندی 1401
جنگ افغانستان درحال تبدیلشدن به یکی از طولانیترین نزاعهای جهانی است. از کودتای 1973/1352 به این سو افغانستان شاهد پنجدهه بیثباتیِ سیاسیِ دوامدار، تغییر رژیمهای سیاسی، تجاوز خارجی، جنگ داخلی، سرکوب سیاسی و مهمتر از همه، رنج و مصیبتهای فراوان برای مردم این کشور بوده است. افغانستان طیفی از جنگهای گوناگون را در این مدت تجربه کرده و همچنان که شاهد تلاشهای گوناگون برای پایاندادن جنگ بوده است. اما تلاشهای ناقص و یا نادرست برای پایان جنگ خود به یکی از عوامل تداوم منازعه افغانستان تبدیل شده اند. هدف روند بٌن 2001، پایاندادن به سهدهه جنگ در افغانستان بود تا با ایجاد نظام سیاسی مبتنی بر قانون اساسی و حمایت جامعهی بینالمللی، به این مهم دست یافته شود.
توافق"صلح" فبروری 2020 بین ایالات متحدهی امریکا و طالبان که با وساطت پاکستان و میزبانی قطر انجام شد، "روند دوحه" را جایگزین روند بٌن گردانید. اما این «داروی» جدید، مرض مزمن افغانستان را بدتر کرد. تراژدی افغانستان نه تنها شامل انواع مریضیها است، بلکه مهمتر از همه، داروهای تجویزشده توسط طبیبان خودخواندهای داخلی و خارجی، این تراژدی را عمیقتر و دشوارتر کرده است.
در راستای نزدیک کردن دیدگاهها و نسخههای متفاوت برای گشودن گره پیچیده منازعه افغانستان، انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان، نشست سالانهای را تحت عنوان کنفراس «گفتگوهای امنیتی هرات» در اکتوبر 2012 راهاندازی نمود و توانست نٌه دور این کنفرانس را در ارگ تاریخی هرات تا سال 2020 برگذارنماید. ولی بنابر دگرگونی اوضاع، انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان نتوانست تا در سال 2021 این نشست سالانه را برگذار کند. اما اکنون، انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان خرسند است تا دهمین دور کنفرانس «گفتگوهای امنیتی هرات» را در 8-9 قوس/لیندی 1401 برابر با 29-30 نوامبر 2022 در شهر دوشنبه- تاجیکستان برگذار کند.
وزارت امور خارجهی جمهوری تاجیکستان و مرکز مطالعات افغانستان و منطقه جمهوری تاجیکستان دربرگذاری این کنفرانس همکاری تدارکاتی نموده که انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان از این همکاری شان قدردانی میکند.
موضوع اصلی همایش امسال «نظام سیاسی همهشمول؛ الگوها و نقشهراه» میباشد. بر مبنای رویکرد سالهای پیش، در دهمین دور این کنفرانس سالانه نیز، کارشناسان و نمایندگان تمام طیفهای سیاسی داخلی و بیرونی درگیر و علاقمند در منازعه چند بعدی افغانستان برای گفتگوی آزاد و سازنده و آینده محور دعوت خواهند شد.
انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان با همکاری نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، تلاش میکند تا هیاتی از داخل افغانستان شامل نمایندگان با صلاحیت طالبان، فعالان جامعه مدنی و حقوق زنان، شخصیتها و نهاد های سیاسی کشور و همچنین شماری از شخصیتهای دیگر در کنفرانس برای شناخت بیشتر از دیدگاههای یکدیگر شرکت نمایند. مبتنی بر چارچوب کاری سلسله نشستهای گفتگوهای امنیتی هرات، تمام شرکت کنندگان دیدگاه شخصی و علمی خود را بیان خواهند نمود، نه سیاستهای جناح و حزب و دولت خویش. به عبارت دیگر، هدف اصلی گفتگو برای درک بهتر از دیدگاههای یکدیگر میباشد ، نه مذاکرات صلح و یا گفتگوهای رسمی و سیاسی. تمام نشستهای کاری کنفرانس از طریق رسانههای انستیتوت و دیگر رسانههای ملی و جهانی در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
هدف از کنفراس «گفتگوهای امنیتی هرات» طرح پیشنهادات مشخصی نبوده بلکه تلاش میشود تا دیدگاهها و تحلیلهای گوناگون پیرامون افغانستان را واضحتر ساخته به امید اینکه رویکردهای موثری جهت توافق مشروع، موثر و پایدار طرح گردد.